Veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit
Modderkolk streeft naar een eeuwig florerend bedrijf. Dat vraagt om een duurzame filosofie. Wij noemen dit ‘De kunst van techniek’. Binnen deze filosofie heeft Modderkolk veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit hoog in het vaandel staan.
Veiligheid
Veiligheidsfundament
Binnen Modderkolk zorgen we voor elkaar en kijken we naar elkaar om. Veiligheid heeft daarom prioriteit. Er wordt gestreefd om de zorg voor arbeidsomstandigheden op een zo hoog mogelijk niveau te brengen en te houden. Wij willen een organisatie zijn die leert van incidenten en morgen weer veiliger werkt dan vandaag. Uiteindelijk is het belangrijk dat iedere werknemer aan het eind van de werkdag veilig naar huis kan en de volgende dag weer gezond kan beginnen. Dit noemen we bij Modderkolk “De kunst van veiligheid”.
Binnen Modderkolk wordt er gewerkt met vier basisbeginselen van veiligheid. Deze worden ook wel de ‘Veiligheid leefregels´ genoemd. Deze leefregels zijn gebaseerd op de fundering van de Modderkolk identiteit en zijn binnen de bedrijfsvoering per onderwerp verder uitgewerkt in verschillende specifieke Veiligheidsrichtlijnen.
Veiligheid Leefregels:
- We werken veilig of we zorgen dat het veilig wordt.
- We voeren altijd een LMRA uit voorafgaand aan de werkzaamheden.
- We staken werkzaamheden te allen tijde werkzaamheden in geval van onveiligheid.
- We informeren elkaar over de risico’s en nemen passende maatregelen.
- We houden onze werkplek schoon, veilig en ordelijk.
- We zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor onze veiligheid.
- We nemen verantwoordelijkheid voor de eigen- en andermans veiligheid.
- We spreken elkaar actief aan over veiligheid.
- We bespreken veiligheidsdilemma’s.
- We geven het goede voorbeeld.
- We werken alleen met de juiste kennis en materialen.
- We werken alleen wanneer we bevoegd en geïnstrueerd zijn.
- We werken altijd met de juiste en gekeurde arbeidsmiddelen.
- We gebruiken gereedschappen voor het doel waarvoor het geschikt is.
- We gebruiken de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).
- We bespreken en leren gezamenlijk van incidenten en ongevallen.
- We melden en bespreken alle (on)veilige situaties, incidenten en (bijna)ongevallen.
- We bespreken alle incidenten en ongevallen binnen de organisatie.
- We leren van incidenten en ongevallen
Gezondheid
Onze medewerkers zijn ons grootste goed. Daarom staan we binnen Modderkolk voor: ‘Uitdagend werk, gezond geregeld’. Om onze werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat onze medewerkers zowel mentaal als fysiek gezond en fit zijn. Daarbij streeft Modderkolk naar een duurzame inzetbaarheid van onze mensen, zodat iedereen op een gezonde en veilige manier langdurig kan blijven werken.
Het loont om bewust om te gaan met gezondheid. Een gezonde leefstijl zorgt direct voor meer energie op de werkvloer en heeft veel invloed op het vermogen om te werken. We zorgen daarom binnen Modderkolk voor een gezonde werkomgeving met vers fruit, periodiek medische onderzoeken en mogelijkheden om een fiets te leasen.
Milieu
Modderkolk streeft er naar dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van tijd, geld en energiebronnen. Dat is winstgevend, want het levert gemak en zekerheid op, terwijl het tijd-, geld- en milieuverspilling voorkomt. Als onderdeel van deze duurzame filosofie, voelen wij ons verantwoordelijk voor een verantwoord evenwicht tussen de winstdoelstelling die we als bedrijf nastreven en onze inzet voor het milieu en de maatschappij om ons heen. Gedurende onze bedrijfsvoering maken wij duurzame keuzes. Hierbij zal naar beste vermogen, de beste technische en economisch verantwoorde maatregelen en voorzieningen worden getroffen om eventuele nadelige gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Het voorkomen van verspillingen van materialen en/of voedsel;
- Gebruik van duurzame energie;
- Het voorkomen/ reduceren van milieuvervuiling.
Beheersing van CO2-uitstoot met de CO2 prestatieladder
De beheersing en verlaging van onze eigen CO2-uitstoot, speelt hierbij een belangrijke rol. CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, gas, olie en hieraan gerelateerde voertuigbrandstoffen zoals diesel en benzine en is de belangrijkste veroorzaker van het mondiale broeikaseffect (opwarming van de aarde). Daarnaast is CO2 een voor mens en dier giftig gas waarvan de concentratie in de lucht om ons heen, alleen al in de afgelopen 50 jaar, verdrievoudigd is. Ieder individu kan bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot. Dit betreft enerzijds beperken van de directe uitstoot door eigen energieverbruik (verwarming, autogebruik, vliegverkeer) en anderzijds beperken van het indirecte energieverbruik door bewuste inkoop van materialen en diensten (zoals inkopen van duurzaam opgewekte energie). Modderkolk heeft voor haar bedrijf een energiemanagementsysteem opgezet. De CO2-voetafdruk is hier een belangrijk onderdeel van. Vanuit het inzicht wat hieruit ontstaat zoeken we voortdurend naar reductiemogelijkheden van onze eigen CO2-uitstoot. De CO2-voetprint en reductiemogelijkheden worden nader omschreven in het energiemanagementverslag en ketenanalyse.
Hoewel Modderkolk al sinds 2013 actief bezig is met CO2-reductie door middel van de CO2 prestatieladder, zijn we sinds 2024 nog actiever bezig met de reductie. We zijn bezig met de overige indirecte emissies die voortkomen uit bronnen die geen eigendom zijn van, noch beheerd worden door de organisatie. Voorbeelden zijn hier woon-werkverkeer, de (indirecte) uitstoot als gevolg van ingekochte producten en diensten (*upstream”) en de uitstoot van onze producten en diensten na verkoop (“downstream”).
De meest relevante scope 3 emissies voor Modderkolk zijn de ingekochte producten plus het woon-werkverkeer en emissies die samenhangen met het transport c.q. de aanlevering van goederen en materialen.
De focus ligt bij de ingekochte materialen op de bekabeling vanwege de brede inzet van dit product bij al onze klanten. Het gaat zowel om de reductie van de uitstoot bij de productie van de bekabeling, maar ook de mogelijkheden om energie te besparen door de klant met de juiste bekabeling. Die inzet zal jaarlijks worden bewaakt en waar nodig bijgesteld.
- Energiemanagementverslag 2023
- Energiemanagementverslag 2022
- Energiemanagementverslag 2021
- Energiemanagementverslag 2020
- Energiemanagementverslag 2019
Kwaliteit
Om de focus op het behalen van onze doelstellingen te waarborgen, laten we onze bedrijfsvoering toetsen door een externe certificatie-instelling. Hierbij worden de volgende (kwaliteits-)normen gehanteerd:
- NEN-EN-ISO 9001
- NEN-EN-ISO 14001
- VCA**
- SCIOS Scope 8, 9, 10 & 12
- CO2 -Prestatieladder 3.0
- BRL6000
- BLR-K14020/01
- CCV Brandmeldinstallaties (leveren)
- CCV Brandmeldinstallaties (installeren)
- CCV Brandmeldinstallaties (onderhoud)