Aanleg van infrastructuur voor een nieuw LotTrack-systeem ~ NXP
De fabriek van NXP in Nijmegen is een van de belangrijke productielocaties op de wereld als het gaat om de productie van chips voor de automotive branche. Tijdens het productieproces ondergaat elk van deze chips tientallen processtappen. Dat gebeurt in grote partijen (lots), met tienduizenden chips tegelijk. Om die lots gedurende het hele productieproces te kunnen volgen beschikt NXP over een uitgebreid LotTrack-systeem, dat op dit moment een grote update krijgt.
Foto: Martien Schouten
“Het systeem dat we nu nog gebruiken is inmiddels ruim 25 jaar oud, dus zijn we een project gestart om alles te vernieuwen”, vertelt Eric Driessen van NXP, die als projectleider verantwoordelijk is voor de nieuwe infrastructuur van het systeem, en voor de aanleg nauw samenwerkt met Modderkolk.
COM-modules, UWB-units, netwerkkasten en bekabeling
In totaal gaat het om de installatie van 200 zogeheten COM-modules (een soort wifi-modules) en 600 UWB-units (Ultra Wide Band units) die worden gebruikt voor het lokaliseren van partijen chips in de verschillende productieruimtes. Voor de voeding en netwerkaansluiting is ook bekabeling nodig, die redundant wordt uitgevoerd en waarbij in totaal 10 netwerkkasten worden geplaatst. In mei 2019 zijn de werkzaamheden begonnen; het is de bedoeling dat het nieuwe systeem medio 2020 helemaal operationeel is.
Trapladders in de porseleinkast
De grootste uitdaging is dat het werk niet in een normale kantooromgeving plaatsvindt, maar in cleanrooms, legt Eric uit: “Het is belangrijk dat je de omgeving respecteert. Een cleanroom is net een porseleinkast. Maar je gaat wel met trapladders, boormachines en leidingmateriaal aan de slag, dus als je niet oplet kun je van alles beschadigen. Daarom hebben we het project ook binnen onze huisaannemers aanbesteed. We hebben een uitvraag gedaan bij drie partijen en daar is Modderkolk uiteindelijk uitgekomen, mede vanwege hun ervaring met het werken in cleanrooms.”
Goede samenwerking
Voor andere werkzaamheden is Modderkolk hier al vrijwel permanent op locatie aanwezig, met zo’n veertig medewerkers. Voor dit project hebben we een groep van zes tot acht personen geselecteerd. Mensen die hier al goed de weg weten en onze regels en procedures kennen. Dat werkt een stuk sneller.”
Ook in andere opzichten verloopt de samenwerking naar tevredenheid, constateert Eric: “Bij dit soort complexe projecten kan er gauw iets mis gaan, maar er wordt goed gecommuniceerd. Mede doordat we gebruik maken van werkvergunningen waarop alle relevante afspraken staan vermeld. De communicatielijnen zijn kort. Voor het werk in het veld hebben de mensen van Modderkolk veelal rechtstreeks contact met de leverancier van het systeem. Dat maakt het voor mij als projectleider ook een stuk efficiënter en makkelijker.”